جمهوری اسلامی افغانستان که توسط گروه طالبان امارت اسلامی افغانستان نامیده می‌شود در همسایگی ایران، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان و چین قرار دارد. افغانستان دارای 860/652 کیلومتر مربع پهناوری، چهل و یکمین کشور وسیع دنیا است و جمعیت آن حدود 8/39 میلیون نفر است که آن را در رتبه سی و هفتم کشورهای دنیا قرار می‌دهد. این کشور بزرگ‌ترین تولیدکننده مواد مخدر غیرقانونی در جهان است.

اولین تحقیق ملی مصرف مواد مخدر در افغانستان در سال 2015 نشان داد که میزان مصرف مواد مخدر در افغانستان ۱۱ درصد است که یکی از بالاترین میزان مصرف مواد مخدر در جهان است. نرخ مصرف مواد مخدر در مناطق روستایی تقریبا سه برابر مناطق شهری است و ۱۳ درصد از جمعیت روستایی مواد مخدر مصرف می‌کنند، در حالی که این رقم در مناطق شهری ۵ درصد است. در مناطق روستایی، مواد مخدر در یک چهارم (‏۲۵ %) ‏از کل خانوارهای مورد بررسی یافت شد، در حالی که ۷.۵ % از کودکان در مناطق روستایی تست شده، مواد مخدر مصرف می‌کردند.

جمهوری اسلامی (امارت اسلامی) افغانستان 
مبارزه با مواد مخدربرنامه قانون منع: مداخلاتی چون   از بین‌بردن آزمایشگاه‌های پردازش مواد   مخدر، توقیف مواد، دستگیری و تعقیب قضایی
برنامه توسعه جایگزین: افزایش   فرصت‌های اقتصادی روستایی
برنامه ریشه کنی: ریشه‌کن‌سازی   در افغانستان برای ازبین بردن محصولات خشخاش و آزمایشگاه های تولید مواد افیونی   و شیمیایی صورت گرفته است. همچنین حملات هوایی توسط ایالت متحده
برنامه بسیج حمایت‌های سیاسی و   نهادسازی: برنامه حمایت از تلاش‌های مبارزه با مواد مخدر در سطوح ملی و استانی   برای ایجاد ظرفیت و اراده سیاسی کاهش تولید تریاک و برنامه هایی برای افزایش   آگاهی عمومی انجام شد.
پیشگیریاجرای   برنامه مدرسه‌محور و کمپین‌های   اطلاعات عمومی توسط ایالت متحده
است.   علاوه براین افغانستان از استراتژی نمایش مبارزه با مواد در سطح ملی استفاده   نمود که مقامات ارشد دولتی از جمله وزرای داخله، دادگستری، بهداشت عمومی، حج و   امور مذهبی در این شیوه مشارکت دارند.
 اطلاعرسانی محلی با همکاری وزارتخانه‌ها، به ویژه   وزارت فرهنگ و اطلاعات و وزارت حج و امور مذهبی صورت گرفت.
یکی از   برنامه‌های پیشگیری اجرای طرح کلمبو است که به آموزش مهارت‌های زندگی به جوانان   می‌پردازد.
درمان و توانبخشی درمان اعتیاد به مواد مخدر در این کشور چرخه‌ای   است که شامل سه مرحله است. ۱)‏پیش از درمان، ۲)‏فعالیت‌های درمانی اولیه، ۳)‏پس   از درمان و توان‌بخشی.
در این حوزه دولت افغان از   همکاری بین المللی بهره برده است.
انواع درمان:
سم زدایی: سم زدایی توسط   بوپرنورفین به علاوه مشاوره صورت می‌گیرد.
مصاحبه انگیزشی: یکی از روش‌های   درمانی مکمل در افغانستان و مبتنی بر شواهد است که در آن رفتار بیمار می‌تواند   از طریق مشاوره تعاملی اصلاح شود. شرکت در این مصاحبه داوطلبانه است.
خدمات درمانی اجتماع محور: حمایت   از توسعه خدمات جامعه‌محور برای مصرف‌کنندگان مواد مخدر در استان‌های مختلف در   سطح ملی است.
استراتژی کاهش آسیببرنامه   تبادل سوزن
پروژه   کمک‌های اولیه نالوکسون