کشت خشخاش در افغانستان یکی از مهمترین منابع درآمد مردم است. به همین دلیل مبارزه با این بخش یکی از مشکلات مهم دولت افغانستان محسوب میشود. تا پیش از تحولات سیاسی اخیر افغانستان، بیشتر کشت و تولید خشخاش در افغانستان در نواحی تحت نفوذ یا تحت کنترل طالبان صورت میگرفت. طالبان درآمد قابلتوجهی از کشت خشخاش و تجارت مواد مخدر افغانستان کسب میکرد که فساد را تقویت میکرد و منجر به نرخ بالای مصرف مواد مخدر در میان افغانها میشد. رفع این بحران نیاز به همکاری گسترده جهانی و تلاش دولت دارد. به همین منظور همکاریها و اقدامات چندجانبه در این کشور انجام شده است. در این راستا ایالاتمتحده از یک برنامه آموزشی مبارزه با مواد مخدر در مدارس افغانستان حمایت میکند که بیش از 1900 معلم را آموزش داده و در 900 مدرسه به بیش از 600000 دانشآموز رسیده است. همچنین ایالت متحده از یک کمپین اطلاعات عمومی قدرتمند حمایت میکند که تاثیر تجارت مواد مخدر افغانستان را بر سطح جامعه برجسته میسازد. تحقیقات نشان میدهند که کمپین های پیامرسانی عمومی تاثیر فزایندهای بر نگرش افغانها درباره مواد مخدر دارند.
استراتژی دیگر افغانستان برای پیشگیری نمایش مبارزه با مواد مخدر به عنوان یک اولویت در سطح ملی است. مقامات ارشد دولتی از جمله وزرای داخله، دادگستری، بهداشت عمومی، حج و امور مذهبی در این شیوه مشارکت دارند و فرمانداران استانی بیانیههایی را به طور عمومی و داخلی برای وزارتخانههای خود صادر میکنند که مبارزه با مواد مخدر یک اولویت است و کاشت مواد مخدر به همه افغانها آسیب میرساند و این امر را به صورت نمایش عمومی درمیآورند. دولت مرکزی مقامات محلی، رهبران جامعه و دیگر مقامات مهم استانی و منطقهای را تشویق میکند تا آگاهی از شیوههای امرار معاش جایگزین و پیامدهای منفی کشت خشخاش را افزایش دهند. همه وزارتخانهها، به ویژه وزارت فرهنگ و اطلاعات و وزارت حج و امور مذهبی، در این امر شرکت میکنند تا اطمینان حاصل شود که مخاطبان گستردهای در آن حضور دارند.
یکی دیگر از راهبردهای پیشگیری، اجرای طرح کلمبو است که با حمایت دفتر بینالمللی مواد مخدر، یک برنامه آزمایشی را در مدارس کابل اجرا میکند. این طرح از طریق آموزش مهارتهای زندگی مثل مهارت تصمیمگیری، مهارتهای اجتماعی و مهارتهای حل تعارض به همراه مهارتهای مقاومت به مواد، جوانان را به سمت انتخابها و سبک زندگی عاری از مواد مخدر و خشونت هدایت میکند. علاوه بر این در طرح کلمبو، تیمهای مشاوره که در هفت ولایت افغانستان مستقر هستند، به طور فعال پیامهایی را در مورد مضرات مواد مخدر منتشر میکنند.
دفتر بین المللی مواد مخدر از سال 2003 سمینارهایی جهت آگاهی از مواد مخدر برای رهبران مذهبی برگزار کرده است. بیش از 500 روحانی در یک زمان در مورد مشکلات اعتیاد به مواد مخدر و نحوه برگزاری شوراهای اجتماعی در مورد خطرات مصرف، تولید و قاچاق مواد مخدر آموزش دیدهاند. روحانیها همچنین در بازکردن مراکز کمکی در مساجد خود جهت ارائه خدمات مختصر برای رفع اعتیاد، ارجاع به درمان و خدمات مراقبتی بعدی برای معتادان سابق که درمان را تمام کردند، حمایت شدهاند. رهبران مذهبی اکنون منبع اصلی ارجاع معتادان به درمان هستند.
دولت با همکاری ایالات متحده و سازمانهای بین المللی برنامههایی چون اجرای قانون منع کشت، تولید و قاچاق، ریشه کنی زمینهای زیرکشت و نابودی آزمایشگاههای تولید مواد مخدر از طریق سمپاشی هوایی یا دستی و حمله و تخریب مکان های تولید، توسعه جایگزین از طریق جایگزینی کشت محصولات قانونی به جای خشخاش و توسعه زیرساختهای کشاورزی و ایجاد امکانات لازم برای مردم، حمایت سیاسی و نهادسازی از طریق پاداش دادن به فرماندهان و جامعه محلی و افزایش آگاهی عمومی از مضررات تولید خشخاش را عملی کرده است.
دیدگاه خود را بنویسید