آمار کشت و تولید کانابیس

کشت و تولید ماده مخدر کانابیس، برخلاف مواد مخدری که از گیاه خشخاش یا کوکا استحصال می‌شوند، محدود به یک منطقه جغرافیایی خاص نیست و در مناطق وسیعی از جهان صورت می‌گیرد. طبق آخرین آمارهای دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، این امر در بیش از 190 کشور دنیا صورت می‌پذیرد. این آمار در کنار مصرف بالای این ماده در سطح جهانی (209 میلیون نفر)، اهمیت مبارزه با این ماده مخدر را بیش از پیش خاطرنشان می‌سازد.

بر اساس گزارش‌ها، میزان کشفیات دانه کانابیس در دنیا در سال 2020، به میزان 4707 تن و میزان کشفیات رزین (صمغ) کانابیس در این سال، میزان 2190 تن بوده است. بر اساس این گزارش جمهوری اسلامی ایران با کشف بیش از 100 تن رزین کانابیس، نقش مهمی در مبارزه با این ماده مخدر در دنیا داشته است که این میزان حدود 5 درصد از کل کشفیات این ماده در دنیا را شامل می‌شود.

مقدار کشفیات رزین کانابیس 2020


آمار جهانی کشت کانابیس


همچنین رجوع به آمارهای ارائه شده از کاشت و قاچاق کانابیس در دنیا، نشان‌ دهنده این مطلب است که روند کاهشی کشفیات مربوط به کانابیس در سال‌های 2015 تا 2019 (یعنی زمانی که برخی از کشورهای دنیا مصرف این ماده را قانونی اعلام کردند)، در سال 2020 معکوس شده و مجدداً کشفیات این ماده نسبت به سال قبل افزایشی بوده است. این روند افزایشی کشفیات، می‌تواند موید گزارش‌هایی باشد که نشان‌دهنده افزایش مصرف این ماده مخدر در دوران دنیاگیری ویروس کرونا بوده‌اند. در شکل زیر نمودار کشفیات رزین کانابیس (شاهدانه) در بازه سال‌های 1980 تا 2020 را مشاهده می‌نمایید.

مقدار کشفیات و روندهای گزارش‌شده از قاچاق رزین کانابیس، 1980-2020

همچنین در شکل زیر می‌توان میزان مصرف کانابیس در نقاط مختلف دنیا را مشاهده نمود:

همانطور که در این نمودار مشخص است، مصرف این ماده در قاره آمریکا، به ویژه در امریکای شمالی و نیز در استرالیا و اقیانوسیه اختلاف معنا داری با سایر نقاط دنیا دارد. از علل این مسئله می‌توان به سیاست‌های جرم‌زدایی از مصرف کانابیس (به ویژه در مورد ماری جوآنا) و نیز قانونی شدن مصرف پزشکی از این ماده در این مناطق اشاره نمود.