استان هدف شبکه شمیم قزوین
گزارش وضعیت موجود استان قزوین: استان قزوین در بخش شمال غربی کشور واقع شده است. این استان با دارابودن تنها ۱ درصد از مساحت کشور نزدیک به ۱۰ درصد در اقتصاد و تولیدات ایران نقش دارد. مساحت این استان حدود ۱۵٬۸۲۰ کیلومتر مربع است و با استانهای مازندران، گیلان، همدان، زنجان، مرکزی و البرز همسایه است. این استان از استانهای لرزهخیز ایران است. جمعیت استان قزوین 1.3 میلیون نفر است که از این شمار ۶۰۰٬۰۰۰ نفر ساکن شهرستان قزوین هستند. بر پایه واپسین تقسیمات کشوری، دارای ۶ شهرستان، ۱۹ بخش، ۲۹ شهر، ۴۶ دهستان و ۱۵۴۷ روستا است.
قزوین، تاکستان، بوئین زهرا، آبیک، شهرستان البرز و شهرستان آوج شهرستانهای این استان هستند. زبان بیشینه مردم و ساکنین اصلی استان قزوین فارسی با لهجۀ قزوینی، تاتی، الموتی است. در این استان ترک زبان، لر زبان و لک زبانان نیز زندگی می کنند. استان قزوین، استانی صنعتی و کشاورزی است و پیشۀ اغلب مردم استان نیز مربوط به این حوزهها بوده است.
جمعیت استان قزوین یک میلیون و 300 هزار نفر و جمعیت فعال آن ۸۰۰ هزار نفر است که نرخ اعتیاد در استان قزوین ۲.۹۷ درصد جمعیت فعال آن است. این نرخ پایینتر از میانگین کشوری است. آخرین آمار رسمی منتشر شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی حاکی از وجود حدود ۲۱ هزار معتاد در استان است اما این تعداد را تا ۲۶ هزار نفر نیز تأیید میکنند. نداشتن امید به آینده بهتر، ناکامیهای اجتماعی و رضایتنداشتن از زندگی از جمله عواملی است که گرایش نوجوانان و جوانان را به اعتیاد تشدید میکند. کمترین سن گزارش شده مصرف مواد مخدردر استان 14 سال است.
به عقیدۀ کارشناسان عمدهترین دلیل بر مصرف مواد مخدر، نوع نگرش جوان نسبت به مصرف مواد و علل روانی همچون وارد شدن فشارهای عصبی و روانی با توجه به شرایط سنی همچون برگزاری امتحانات سرنوشتسازی مانند کنکور که نیاز به بیداربودن در شبها و مطالعه مداوم بدون احساس خستگی دارند است.
همچنین نداشتن شناخت کافی از عوارض مصرف مواد، اختالالت شخصیتی، بیماریهای روانی شامل افسردگی، کاهش درد ناشی از بیماریهای جسمی، استقلال طلبی، کنجکاوی، ضعف اراده، لذت طلبی، افزایش توان جنسی و نداشتن مهارت نه گفتن از جمله عوامل فردی گرایش به مصرف مواد مخدر در این استان است.
آخرین پژوهش تفصیلی انجام شده در حوزۀ طلاق توافقی نشان میدهد اولین عامل طلاق در استان، مسئلۀ اعتیاد است. دزدی و خفتگیری توسط معتادین متجاهر تنها معضل این شهر نیست. اعتیاد جوانان، فروشندگان مواد مخدر، بیکاری، فقر، سرقت، معضل خانههای خالی، اجاره مشکوک واحدهای خاص، نبود مراکز فرهنگی، تعداد ناکافی مساجد و... همچون موریانه تن رنجور این شهر را میجود و دور نیست روزی که این شهر ظاهراً ایستاده، از درون تهی شود و کالبد بیجانش را آرام و بیصدا در ورطه سقوط اخلاقی محض رها کند.
محلههای نام برده شده در طرح:
محله هادیآباد: هادی آباد خیابانی در قلب شهر قزوین با حدود 35 نفر جمعیت است؛ اما جدا از اینکه این محله در قلب شهر قزوین است، این محله ویژگیها و محرومیتهای نواحی حاشیه نشین را داراست. اکثریت این محله شامل خانههای متراژ پایین در کوچههای سه متری هستند.
مهرگان: مهرگان بزرگترین مسکن ملی کشور با بیش از 90هزار نفر جمعیت در فاصلۀ 30 دقیقهای از شهر قزوین است. این محله فاقد کمترین اماکانت رفاهی است.
چوبیندر: چوبیندرکه به زندان آن معروف است، منطقهای حاشیهنشینی است که علاوه بر معضالت زندان، کمبود امکانات و فقر مطلق، سکونتگاه تعدادکیری از افغانستانیهای غیرمجاز و زبالهگردهاست.
معرفی خانم اکرم قنبری ؛ مسئول حلقه میانی استان قزوین شبکه شمیم
تمرکز ایشان بر پیشگیری از اعتیاد و مراقبت های پس از خروج معتادین متجاهر از کمپ است. همچنین در زمینه اشتغال بهبود یافتگان فعالیت دارند. وی مدرس مهارتهای زندگی است.
اقدامات انجام شده در قزوین:
1) ارائۀ خدمات مشاورهای به بیش از 1500 مورد شخص آسیب دیده به خصوص در حوزۀ اعتیاد
2) ارائه خدمات حقوقی به بیش از 100 پرونده از افراد آسیب دیده
3) ارائۀ بیش از 1000 مورد خدمات پزشک رایگان و توزیع دارو
4) توزیع غذای رایگان هفتگی د پاتوقهای مصرف مواد مخدر به مدت 3 سال مداوم
5)تشکیل اورژانل موتوری برای رسیدگی فوری به موارد اورژانسی پاتوقهای شناسایی شده
6)خارجکردن بیش از 25 معتاد متجاهر از چرخۀ مصرف و خیابانخوابی
7) ایجاد اشتغال برای بیش از 10 معتاد بهبود یافته
8) برگزاری لیگ فوتبال در مهرگان
9) مطالبهگری و به نتیجهرساندن پارک بانوان مهرگان
10) استحمام معتادین متجاهر و کارتنخوابها
امید است با پیوستن به شبکه مردمی شمیم و تعریف همکاریهای مشترک، این اقدامات منجر به بهبود وضعیت استان در آسیب اعتیاد شود. در همین راستا اقدامات پیشگیرانه و مقابله از طریق رویکرد اجتماعی در دستور کار قرار گرفته است.
دیدگاه خود را بنویسید