استان کردستان به مرکزیت شهر سنندج است که در غرب این کشور واقع شده است. مساحت این استان ۲۹٬۶۱۹ کیلومتر مربع معادل ۱٫۸٪ از مساحت کل کشور ایران است .
استان کردستان برپایۀ آخرین تقسیمات کشوری در سال ۱۴۰۰ دارای ۱۰ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۰ شهر، ۹۴ دهستان و ۱۷۵۱ آبادی دارای سکنه و ۱۵۲ آبادی خالی از سکنه بودهاست. شهرستانهای این استان عبارتند از: سنندج، سقز، بانه، مریوان، قروه، کامیاران، بیجار، دیواندره، دهگلان و سروآباد .
بر پایه آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن استان کردستان 1میلیون و600هزار نفر جمعیت دارد که ۳۵ درصد روستایی و ۶۵ درصد را جمعیت شهری تشکیل میدهد.
طبق آماری که از سوی مسئولان استان کردستان اعلام شده است ۵۰۰ الی ۶۰۰ معتاد متجاهر در کردستان وجود دارد که از این تعداد حدودا ۳۰ نفر را زنان تشکیل می دهند. در آمار ارائه شده تعداد زنان کارتن خواب ۱۲ نفر اعلام شده است اما مشاهدات خبرنگار اقتصادکلان حاکی از وجود بیش از ۳۰ زن کارتنخواب در سنندج است.
طی چند دهه گذشته کارتنخوابی که امروزه به یک نوع آسیب اجتماعی تبدیل شدهاست در کشور ما پدیدار و روز به روز به تعداد آنان افزوده شد و این معضل در سراسر کشور از جمله استان کردستان نیز در حال گسترش است. متاسفانه گرایش افراد خصوصا جوانان و نوجوانان به مصرف مواد مخدر سنتی و صنعتی رو به افزایش است و تا به امروز اقدامات انجام شده در راستای مقابله با این معضل نتیجه قابل قبولی نداشته است.
کافیست در طول روز خصوصا ساعات پایانی آن گشتی در سطح شهر سنندج داشته باشید. بیگمان با مردان و زنان معتاد متجاهر روبهرو خواهید شد. در صورتی که این معضل قبلا خیلی کمرنگ بوده اما امروز در سطح شهر سنندج شدت پیدا کرده است. 17 کمپ ترک اعتیاد در سطح استان و یک کمپ ماده 16 در سنندج وجود دارد.
براساس تحقیقات انجام شده؛ فقر، بیکاری، طلاق والدین، مهاجرت، حاشیهنشینی و فقدان امکانات رفاهی از عمده دلایل گرایش افراد به مصرف مواد مخدر است و چون فرد پس از فرو رفتن در منجلاب اعتیاد توانایی انجام کار و کسب درآمد ندارد از سوی اطرافیان، خانواده و جامعه طرد میشوند و زندگی در خیابان به آنان تحمیل میشود. بیگمان این نوع زندگی، آنها را از لحاظ روحی و جسمی با مشکلات فراوانی مواجه میسازد.
اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی عوارض جسمی و روانی بسیاری دارد و یکی از مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی در اقصی نقاط دهکده جهانی به شمار میرود؛ عوارض ناشی از اعتیاد باعث رکود اجتماعی در زمینههای مختلف و تهدیدی جدی برای سلامت جامعه است و بسیاری از سیاستگذاران براین باورند که پیشگیری بسیار کم هزینهتر از درمان این آسیب اجتماعی است.
یکی از راههای پیشگیری و مبارزه با اعتیاد، آموزش و اطلاعرسانی تهدیدات این بلای خانمانسوز به اقشار مختلف جامعه است، امری که مؤسسات مردم نهاد و فعالان اجتماعی در استان کردستان در این مسیر گام برداشته و مشغول به فعالیت در این حوزه هستند. البته در کنار این اقدامات باید جدا از حمایتهای دولت، سرمایهگذاران نیز به این حوزه ورود کرده و با راهاندازی کمپهای مرکز اعتیاد به بهبودیافتگان کمک کنند.
فعالیتهایی که سازمانهای مردم نهاد و به ویژه مؤسسه مردمنهاد تلاشگران سلامت با داشتن تخصص در این حوزه انجام میدهند، بیشتر در خدمت خدماترسانی پیشگیرانه از جمله آموزش، برگزاری کارگاههای آموزشی، نشستهای تخصصی با موضوعهای پیشگیرانه، برگزاری رویدادها و فعالیتهای فرهنگی، هنری در سطح محلات وسطح استان به ویژه شهرستان سنندج بوده است. این فعالیتها مختص جوانان، نوجوانان و والدین بوده که به طور کلی نتیجهبخش بوده است. فعالان استانی و محلی معتقدند کار فرهنگی نیازمند زمان است و هر چه بیشتر در سطح پیشگیری اقدام کرد، قطعا در آینده نیاز کمتری به درمان خواهیم داشت. برنامههای مدنظر گروههای فعال استانی برای مقابله با اعتیاد با رویکرد پیشگیری و اجتماعی در سطح استان، به ویژه شهر سنندج شامل برنامههای آموزشی، جشنوارههای فرهنگی، اجتماعی، هنری، مسابقات ورزشی و برگزاری نشستهای عمومی و تخصصی است.
معرفی خانم شادی مولانی ؛ مسئول حلقه میانی استان کردستان
شادی مولانی شروع فعالیتهای فرهنگیاجتماعی خود را از سال ۸۹ آغاز کرد. او خود را اینگونه معرفی میکند: فردی دغدغهمند مسائل اجتماعی، عاشق وطن ایران، کردستان و آرمانش را جاندادن در راه حفظ و صیانتش میداند.
او از سال ۹۴ مدیرعامل مؤسسۀ تلاشگران سلامت و در حوزه مسئله اعتیاد مشغول به فعالیت است. وی دارای چند مدرک در حوزۀ فنی و رسانهای همکاری با خبرگزاری آنلاین و... است. او دارای لیسانس مدیریت امور فرهنگی و دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی انقلاب اسلامی با گرایش سیاسی است. از جمله افتخارات و گواهینامههای او، چندین گواهی ملی در حوزه فعالیتهای اجتماعی، گواهی منطقهای در حوزه فعالیتهای اجتماعی به ویژه حوزه پیشگیری از آسیب اجتماعی است. به شکل کلی او از سال ۹۴ و ۹۵ فعالیت در حوزه اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد را شروع کرد، که در سطح استان، محلات و مرکز استان برنامههای فراوانی در حوزه تخصصی پیشگری از اعتیاد داشته است.
برخی از مسئولیت های او به شرح زیر است:
عضو مجمع جوانان مؤسسات مردمنهاد جوانان به مدت ۳ سال
عضو ستاد ساماندهی امور جوانان استان به مدت ۲ سال
دبیر شبکه سلامت اجتماعی سازمانهای مردم نهاد جوانان ۵ سال
جوان برتر در حوزه فعالیتهای اجتماعی
عضو شبکه غیردولتی زنان نهاد ریاست جمهوری
حلقه میانی مؤسسه شمیم در استان کردستان
عضو کمیته مسئولیت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان
گزارش وضعیت موجود استان کردستان
دیدگاه خود را بنویسید